Στην εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από τις αρχές του 2011 προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Επιδίωξη είναι μέσα από το νέο σύστημα αμοιβών να περιοριστή η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που αποτελεί το 32%, των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Σημειώνεται πως από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, καθώς από 10 δισ. ευρώ το 2001 θα διαμορφωθούν εφέτος σε 16,1 δισ. ευρώ.
Η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων απασχόλησε το απόγευμα της Πέμπτης συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκαν οι θέσεις της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο και αποφασίσθηκε να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος για την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος. Οι υπουργοί εστίασαν στην άσκηση μισθολογικής πολιτικής με ορθολογικά κριτήρια και στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμιεύσεως.
Όπως τονίσθηκε, σήμερα υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων, τόσο στην σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, όσο και στην διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο. Σχεδόν 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης αφορά στην πληρωμή επιδομάτων, τα οποία δεν θεσμοθετούνται κεντρικά και δεν υπακούουν στην σύνδεση της αμοιβής με τα αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, μετά τον υπολογισμό των επιδομάτων οι μηνιαίες (βασικές) αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να είναι από 1.280 ευρώ έως 2.309 ευρώ. Ομοίως, ένας υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας έχει μηνιαία αμοιβή 1.726 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας, 2.108 ευρώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 3.194 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα, το οποίο θα συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων, θα ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας, θα σχετίζεται με την σπουδαιότητα των καθηκόντων και θα λαμβάνει υπ’ όψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 26.556 ευρώ, έναντι 19.147 ευρώ.
Πάντως η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000 -1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η πραγματική μείωση μισθού για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική δε μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου