Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών...

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και παραμένουν άλυτα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα κατειλημμένα ιδρύματα (Βακούφια) και τα περιουσιακά των Κοινοτήτων συζήτησε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Δεν μπορεί να νοηθεί Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως την Ορθοδοξία και ιδίως χωρίς αυτήν εδώ την Εκκλησία (ενν. το Οικουμενικό Πατριαρχείο), η οποία μετέδωσε τον ορθόδοξο πολιτισμό στη Δύση», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Από την πλευρά του, ο κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον παρ' όλες τις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν και ευχαρίστησε τον Τόμας ντε Μεζιέρ για την προστασία και την υποστήριξη που παρέχει η γερμανική πολιτεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας.

«Δεν δέχομαι τις ευχαριστίες αυτές, διότι αυτό που κάνουμε είναι καθήκον και υποχρέωση της Γερμανίας και γεγονός που επιτάσσει το Σύνταγμά μας», ανταπάντησε ο Γερμανός υπουργός.

Φεύγοντας από το Φανάρι ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «είναι καλές οι προσπάθειες της πολιτείας, αλλά πρέπει όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι θεσμοί και τα ιδρύματα να απολαμβάνουν τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Ο κ.ντε Μεζιέρ ξεναγήθηκε στον πατριαρχικό ναό από τον πρωτοπρεσβύτερο Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του ναού και την εικονογράφηση.

Σημειώνεται ότι ο Τόμας ντε Μεζιέρ είναι μέλος της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Το Γερμανό υπουργό συνόδευε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα και η γενική πρόξενος της χώρας στην Κωνσταντινούπολη όπως και γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου