Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οι δηλώσεις του 2011 - Ολες οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος...

Δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών η ερμηνευτική εγκύκλιος του Ν. 3842/2010 με τον οποίο έγιναν σαρωτικές αλλαγές σε όλο το εύρος της φορολογίας και ειδικότερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Με την εγκύκλιο αυτή ερμηνεύονται οι διατάξεις του πιο πάνω νόμου που αφορούν τη νέα φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιλεκτικά ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Είναι γεγονός ότι με τον Ν. 3842/2010 έγιναν ουσιαστικές μεταβολές στη φορολογία, οι οποίες αποβλέπουν στη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους και στον περιορισμό της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Οι σημαντικότερες μεταβολές του νόμου αυτού είναι οι ακόλουθες:
* Θεσπίστηκε ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
* Καθιερώθηκε ειδική μεθοδολογία για τη χρήση του αφορολόγητου ποσού.
* Αυξήθηκαν τα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά.
* Καθιερώθηκε νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση τις δαπάνες διαβίωσης.
* Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων.
* Καθιερώθηκε ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών όλων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
* Θεσπίστηκε νέος τρόπος φορολογίας των καθαρών κερδών των ανωνύμων εταιρειών.
* Φορολογήθηκαν οι συναλλαγές με τις εξωχώριες εταιρείες.
* Καθιερώθηκε σύστημα των προς έλεγχο υποθέσεων, το οποίο βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου.
Ας δούμε με βάση τις νέες διατάξεις πώς θα φορολογηθούν τα πραγματικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος.
Η νέα κλίμακα φόρου
Οπως προαναφέρθηκε, τα πάσης φύσεως εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος θα φορολογηθούν με νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα φόρου, η οποία θα εφαρμοστεί για όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με την κλίμακα αυτή, η οποία έχει εννέα κλιμάκια φορολογούμενου εισοδήματος έναντι τεσσάρων κλιμακίων που είχε η καταργηθείσα κλίμακα και υπερβάλλοντα συντελεστή φορολογίας 45% έναντι 40% που είχε η παλαιά κλίμακα.
Το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ το έχουν όλοι οι φορολογούμενοι. Η χορήγηση όμως του αφορολόγητου αυτού ποσού συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος. Αυτή η νέα ρύθμιση αποτελεί ουσιαστική ιδιαιτερότητα των νέων μεταβολών και θεσπίστηκε για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Στον νόμο ορίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Ποιες δαπάνες είναι αυτές δεν αναφέρεται στον νόμο. Στον νόμο αναφέρεται ποιες δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη. Ετσι ορίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη:
* Οι δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα.
* Οι δαπάνες οι οποίες μειώνουν τον φόρο.
* Οι δαπάνες για την κτήση περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποτελούν τεκμήριο.
* Οι δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα.
* Οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.
* Οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
Συνεπώς, οι αποδείξεις για όλες τις άλλες δαπάνες για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη για «χτίσιμο» του κατά περίπτωση αφορολόγητου ποσού. Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού εισοδήματος αν αυτό είναι ως 12.000 ευρώ και στο 30% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 12.000 ευρώ.
Για εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ οι απαιτούμενες αποδείξεις είναι 12.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά και τις 30.000 ευρώ για την οικογένεια.
Εκπτωση δαπανών
Από το συνολικό καθαρό εισόδημα του φορολογουμένου θα αφαιρεθούν οι ακόλουθες δαπάνες:
* Το συνολικό ποσό των εισφορών σε ταμεία ασφάλισης εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόμο.
* Το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που έχουν καταβληθεί από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
* Το 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον φορολογούμενο για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού εφόσον αυτά δεν έχουν μεταβιβαστεί για τρία έτη από την αγορά τους.
* Το σύνολο των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των προσώπων που τον βαρύνουν.
* Ποσό 2.400 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν, εφόσον: α) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω, β) είναι τυφλοί και είναι γραμμένοι στο Μητρώο Τυφλών που τηρείται στη νομαρχία, γ) είναι νεφροπαθείς και τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, δ) πάσχουν από μεσογειακή δρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος, ε) είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο και στ) είναι θύματα πολέμου.
Β' ΘΕΜΑ
ΤΙΤΛΟΣ: Ποιες είναι οι δαπάνες που «ελαφραίνουν» το εισόδημα ΠΛΑΓΙΟΣ Οι μειώσεις του φόρου που θα ισχύσουν εφέτος
Με τις νέες ρυθμίσεις ορισμένες δαπάνες οι οποίες αφαιρούνταν από το συνολικό εισόδημα των φορολογουμένων από εφέτος λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου. Οι μειώσεις του φόρου που θα ισχύσουν εφέτος είναι οι ακόλουθες:
* Ποσοστό 20% του συνολικού ετήσιου ποσού των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβεί τις 6.000 ευρώ.
* Ποσοστό 20% του μισθώματος που καταβάλλεται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογουμένου και της οικογένειάς του. Δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα.
* Ποσοστό 20% της δαπάνης για παράδοση κατ' οίκον ιδιαιτέρων μαθημάτων οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε παιδί που τον βαρύνει ή για τον ίδιο. Το ποσό της δαπάνης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
Οι δαπάνες για την κύρια κατοικία και για την παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το εισόδημα καθενός.
* Ποσοστό 20% των δεδουλευμένων τόκων για στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Αν η κύρια κατοικία υπερβαίνει τα 120 τ.μ., το ποσό της δαπάνης που μειώνει τον φόρο περιορίζεται ανάλογα. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για συμβάσεις δανείων που έχουν συναφθεί από 1.1.2003, η δε μείωση υπολογίζεται στους τόκους δανείου ως 200.000 ευρώ.
* Ποσοστό 20% της δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας του ιδίου, της συζύγου και των παιδιών που τον βαρύνουν. Το ποσό της δαπάνης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ευρώ για άγαμο και τις 2.400 ευρώ για οικογένεια.
* Ποσοστό 20% του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
* Ποσοστό 20% της δαπάνης που έχει καταβληθεί από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, σε ιερούς ναούς, σε ΟΤΑ κτλ., σε κοινωφελή ιδρύματα, σε σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
* Ποσοστό 20% των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εφόσον αυτά επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς.
* Ποσοστό 20% της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς σε κρατικά και νοσηλευτικά ιδρύματα.
* Ποσοστό 20% του ποσού της ετήσιας δαπάνης που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε δικηγόρο λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που τον βαρύνουν. Εξαιρούνται οι αμοιβές για την παράσταση του δικηγόρου στη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και οι αμοιβές που έχουν καταβληθεί για δίκες μισθωτικών διαφορών.
* Ποσοστό 10% της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που θα προκύψουν έπειτα από ενεργειακή επιθεώρηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3660/2008.
Παράδειγμα:
Εστω μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, άγαμος, υπολογίζει ότι θα αποκτήσει το 2010 καθαρό εισόδημα από μισθούς 50.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος έχει ήδη καλύψει το αφορολόγητο ποσό και έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 13.000 ευρώ, ενώ ήδη κατέβαλε για ασφάλιστρα ζωής 2.000 και για έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης 3.000 ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνση του μισθωτού θα είναι η ακόλουθη:
_ Φόρος που αναλογεί με βάση την κλίμακα: 11.800 ευρώ
_ Μείον μειώσεις φόρου:
Ασφάλιστρα ζωής: 1.200 x 20% = 240 ευρώ
Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης: 3.000 x 20% = 600 ευρώ
Μείωση για επιπλέον αφορολόγητο: 100 ευρώ
= 940 ευρώ
Φόρος που οφείλεται: 10.860 ευρώ
Παράδειγμα:
Εστω συνταξιούχος του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εισπράξει εφέτος εισόδημα από συντάξεις 25.000 ευρώ. Είναι χήρος και έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, ενώ έχει καταβάλει και τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία 4.000 ευρώ. Η σύμβαση δανειοδότησης υπεγράφη το 2005. Η φορολογική του επιβάρυνση θα είναι η εξής:
_ Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 25.000 ευρώ: 2.940 ευρώ
_ Προσαύξηση 10% στο ποσό των 100 ευρώ που υπολείπεται από το αφορολόγητο ποσό που δικαιούται: 10 ευρώ
2.950 ευρώ
_ Μείωση του φόρου για τόκους του στεγαστικού δανείου: 4.000 x 20%: 800 ευρώ
Φορολογική επιβάρυνση: 2.150 ευρώ

Από Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου