Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στο στόχαστρο η οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ - Πανάρετος: Στείλτε μου όλα τα βιογραφικά...

Θέμα «οικογενειοκρατίας» στα πανεπιστήμια ανοίγει το υπουργείο Παιδείας παραμονές ανακοίνωσης των επισήμων κυβερνητικών προτάσεων για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα ακαδημαϊκά «τζάκια», οι κουμπάροι, οι γιοι και οι ανιψιοί που φέρονται να ελέγχουν τα πανεπιστήμια μπαίνουν στο στόχαστρο. Με επείγον έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος σε όλα τα πανεπιστήμια ζητεί στοιχεία σχετικά με διορισμούς καθηγητών, συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων.
Εκατό περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών έχει «παγώσει» το υπουργείο, ενώ 15 ήδη ακυρώθηκαν ως παράτυπες. Στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες για παράτυπες εκλογές πανεπιστημιακών στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πειραιώς, Θράκης, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου. Στο παρελθόν μάλιστα, όταν τον έλεγχο της εξέλιξης των καθηγητών έκανε το υπουργείο και όχι οι πρυτάνεις όπως σήμερα, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις ενστάσεων και καταγγελιών έφταναν κάθε μήνα στο υπουργείο. Ακόμη και σήμερα όμως φθάνουν δεκάδες ενστάσεις ή καταγγελίες υποψηφίων που παραλείφθηκαν όταν έθεσαν υποψηφιότητα για το πανεπιστήμιο ή αναγκάστηκαν να περιμένουν χρόνια προτού εξελιχθούν, επειδή κάποιοι «δεν τους ήθελαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική του Πανεπιστημίου των Αθηνών, τα τέκνα του 40% των τακτικών καθηγητών ήδη υπηρετούν σε γραφεία κοντινά με εκείνα των γονέων τους. Ανέκδοτο έχουν γίνει περιπτώσεις καθηγητών μεγάλων πανεπιστημίων οι οποίοι εκτός από το μέλλον των παιδιών τους έχουν εξασφαλίσει και εκείνο των γαμπρών τους. Σε ένα μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών σχολών, τα παιδιά του 25% με 30% των υπηρετούντων καθηγητών είναι ήδη μέλη ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες. Το θέμα φυσικά δεν έχει νομικές διαστάσεις _ δεν τεκμηριώνεται εύκολα ο επηρεασμός των εκλεκτορικών σωμάτων _, αλλά τεράστιες ηθικές διαστάσεις. Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί, συγγένειες εξ αίματος αλλά και πολιτικές συγγένειες καθορίζουν τις τύχες νεαρών επιστημόνων που τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Το έγγραφο Πανάρετου διαβιβάστηκε στα πανεπιστήμια έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης. Παρ' ότι όμως το αίτημα έχει υποβληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Με δεύτερο έγγραφο που θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Παιδείας «υπενθυμίζει» στις διοικήσεις την υποχρέωσή τους να παρέχουν στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητήθηκαν.
Εν αναμονή των προτάσεων Την ίδια στιγμή, με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» περιμένει η πανεπιστημιακή κοινότητα τις κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε χθες στον διάλογο κόμματα, κοινωνικούς φορείς, φοιτητές και καθηγητές. «Προσλαμβάνουμε θετικά κάθε διαδικασία που θα φέρει προτάσεις» δήλωσε σχετικά, έπειτα από ημερίδα για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Δημοτικό. Τα θέματα των αλλαγών θα συζητηθούν στη Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, όπου διοργανώνεται ήδη πορεία διαμαρτυρίας από φοιτητές αριστερών παρατάξεων.
«Εάν μας πουν ότι σας δίνουμε τώρα τις προτάσεις μας και σε δύο μήνες νομοθετούμε, θα μας βρουν απέναντί τους» λέει σχετικά η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Για τις αλλαγές που μας έχουν ήδη ανακοινώσει χρειάζεται διαβούλευση πολλών μηνών» καταλήγει.
Την ίδια στιγμή όμως στο παιχνίδι του... αντιδιαλόγου μπήκε χθες και η φοιτητική παράταξη του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ). Σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας της Μιχάλης Νικηφόρος ζήτησε την έναρξη «αντιδιαλόγου» για τις αλλαγές με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οπως υπογράμμισαν χθες μέλη της ΠΑΣΠ, εάν οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν κινηθούν στην κατεύθυνση όσων διατυπώθηκαν στους Δελφούς, η κυβέρνηση θα βρει τους φοιτητές απέναντί της.
Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της πρωτεύουσας. Ηδη ομάδες φοιτητών, όπως το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για σήμερα, όπως καταλήψεις σε λεωφορεία της γραμμής 608 που εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο και παραστάσεις στα γραφεία των προέδρων τμημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την Παρασκευή θα γίνουν πορείες από φοιτητές προς την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηδη υπό κατάληψη βρίσκονται: το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και σχολές της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου